Upwork’te doğru müşteri nasıl seçilir?

Upwork’te doğru müşteri nasıl seçilir?

İdeal müşteri kavramı her freelançer için farklı olsa da müşteriyle konuşmadan önce on araştırma yapabileceğimiz bir çok nokta vardır.

Müşteri ile konuşmadan önce dikkat edilecekler:

Ödeme Yöntemi ve Kayıt Tarihi

Genelde Upwork'te yeni kayıt olmuş müşterilerin ödeme yöntemleri onaylı olmayabiliyor. Bu durumu dikkate almadan başvurabilirsin. Eğer cevap alırsın ve süreç olumlu ilerlerse müşteriden kibarca önce ödeme yöntemini onaylamasını rica edebilirsin.

Burada ödeme yönteminden daha önemli husus müşterinin Upwork'e yeni giriş yapmış olması. Yani karakteri ve işe yaklaşımı ile ilgili inceleyebileceğin herhangi bir bilgiye sahip değilsin. Bu iş verenlerin Upwork serüveni senin gibi yeni başladığı içi yanlış anlaşılmalar ve süreçte tıkanıklıklar daha yoğun gözlenecektir. Sonuçta ise almayı, ödeme yapmayı ve işi kapatmayı henüz deneyimlemedi. Bu nedenle ekstra huzursuzluk ve stres yaşamadı da olağan.

İlk 4-5 işinde bu gibi yeni müşterileri eş geçmeni tavsiye ederim.

Ortalama Değerlendirme Puanı

5 üzerinden olan bu değerlendirmeye bakarken 1'i kötü 5'i iyi olarak düşünebiirsiniz. Aslında 4.5 kötü 5 iyidir. Mümkün olduğunda 4'ün altındaki müşteriyle çalışılmamalıdır. Dikkat ederseniz Upwork çift taraflı değerlendirme sistemi kurmuştur. İş veren freelançer'i yaptığı iş ile değerlendirirken, freelancer'da firmayı iletişimi, yönlendirmesini ve projeye yaklaşımını değerlendirmektedir.

Eğer firmanın değerlendirmesi 5'den düşükse değerlendirmeyi adil yapmak adına düşük puan aldığı ise bakıp freelancer'ın ve iş verenin yorumuna bakmanızı tavsiye ediyorum. Sonuçta iletişim insandan insana öldüğü için belki iş verenin bir suçu yoktur, sadece ters bir freelancer'a denk gelmiş olabilir. Düşük puan aldığı yorumları okuduktan sonra değerlendirirken kullandığım birkaç can alıcı nokta var:

  • Kim daha düşük yıldız vermiş? Genelde 1 yıldız veren taraf acımasız bir şekilde karşı tarfi bitirmeyi amaçlıyor diye düşünürüm. Bir taraf 1 diğeri 3 yıldız verdiyse iletişimde 1 yıldız verenin haksız olduğunu "varsayarım". Tabi ki kesin doğru diyemem ama şimdiye kadar bu yaklaşım bana bir hayli yardımcı oldu.
  • Yorumlardan olayın gidişatını anlayabilirsiniz.
  • Freelancer'ın önceki işlerine bakarım. Önceki işlerinde de aldığı geri bildirimler 5'den küçükse bu sefer freelancer'ın kalitesinden ve değerlendirme kabiliyetinden şüphe edip (yine varsayım) iş verenin aldığı düşük puanı göz ardı edip ise başvururum.

Toplam İşe Alım Sayısı ve İşe Alım Sıklığı

Bu sayının olumlu olup olmaması senin ne tarz bir firma ile çalışmak istediğine göre değişecek. Eğer kurumsal ve çok alım yapan firma ile çalışmak istiyorsan tabi ki çok alım yapmış ve her ay birden fazla alım yapan firmaları tercih edebilirsin. Hedefin daha küçük firmada daha etkili olmaksa bu sefer birkaç ayda bir alım yapan firmalara bakabilirsin.

Yılda 1-2 alım yapan firma görürsen lütfen önceki verdiği işlere bak. Eğer kısa dönemli işlerse büyük ihtimal mikro management ile işin bütün detayına girmek isteyecekler. Eğer uzun dönemli çalışıyorlarsa az takipçili kaliteli hesap bulmuş gibi sevinebilirsin 😂 Az kişiyle uzun dönemli çalışmak isteyen bir formaya denk geldin. Eğer elektriğiniz uyusursa düzenli ve rahat gelirin kapısı aralanmış olabilir.

İşe Alım Oran

%60 ve üzeri iyidir. %30 ve altı ise ajans, %10'dan düşükse freelançer test ilanı olması olasıdır. Yani kendi başvuacağı ilan için kendi ilan açıp gelen başvurulardan en iyisini alıp kendisi başvuracaktır.

Lokasyon

Hedefimiz aşırı çalışmadan güzel paralar kazanmak. O nedenle alım gücünün ve asgari ücretin yüksek olduğu aşağıdaki ülkelerdeki işleri önceliklendirin. Tabi ki istisnaları olacak ama Hindistan'da ikamet eden bir iş veren ile Almanya'da yerleşik birisinin bütçeleri aynı olmayacaktır. Gelişmiş ülkelerdeki asgari ücretler $1500/ay. Mesleğinize göre neden bunun birkaç katı gelir elde etmeyesiniz ki?

  • Estonia
  • France
  • South Korea
  • Austria
  • New Zealand
  • Finland
  • United Kingdom
  • United States
  • Netherlands
  • Singapore
  • Sweden
  • Hong Kong
  • Australia
  • Norway
  • Switzerland
  • Japan
  • Belgium
  • Denmark
  • Germany
  • Canada

Ortalama Saatlik Ücreti

Unutmayın amacımız outsource olmak değil danışmanlık vermek. Outsource olmamız durumunda saatlik ücreti en düşük olan kişiye iş gider. Burada amaç mevcut yapılan bir işin sürdürülmesidir. Danışmanlıkta ise değer katan şen olacaksın. Yanı fiyat önem sıralamasında ikinci duruma gelecek. Sektöre göre tabi ki değişkenlik gösterse de saatlik ücretinin ne olduğu firmanın Upwork'e yaklaşımını yaklaşık olarak göstermektedir:

  • Eğer ortalama saatlik ücreti $10'in altındaysa bu firma net ucuza kaçıyordur veya sadece ucuz iş gücü gerektiren işlerde alım yapıyordur.
  • $20 ortalamanın altına yine sıcak bakmasam da bazı işler için kabul sınırlarına giriyor.
  • $30 seviyesi Upwork'te benim kabul ettiğim sınırlar. Genelde firmalar Upwork'u hem danışmanlık almak hem de outsource temini için kullandıkları için bu ortalama ücrete sahip firmalarla $70 bandında saatlik ücretle danışmanlık işi yapabilirsiniz.

Daha Önceki İşleri

Aradığımız adalet, yaptığımız işin karşılığını verecek firma. Bu nedenle projenin bütçesi net bir şekilde yazmıyorsa freelançer çalıştırdığı önceki işlerine bakıp hakkaniyetli ödeme yapıp yapmadığına bakmalısın. Eğer ücretler senin için uygunsa gönül rahatlığıyla başvurabilirsin.

Müşteri ile konuşulurken dikkat edilecekler

Unutma, köle değilsin. Her işi yapmak zorunda değilsin. İş verenin parası senin de uzmanlığın var.  Sözleşme (contract) yapıncaya kadar sadece iş veren seni değil sen de onu değerlendiriyorsun. İçine sinmeyen herhangi bir durumda süreci durdurmanı tavsiye ederim. Sözleşme başladıktan sonra artık birbirinize bağlısınız ve o işi nasıl yaptığınla ve müşteriyle nasıl iletişime geçtiğinle alakalı değerlendirmeden geçeceksin.

Ölücü mü?

Mesajlarda işin içeriğinden ziyade sürekli bütçe konuşuluyorsa o işten uzak durmanı tavsiye ederim. Sadece bütçe odaklı iş verenler genelde sonra karar verici olmuyorlar ve işin kapsamı iş içinde değişebiliyor. Yine bu kişilerde genelde ise çok mudehale ediyorlar ve sana çalışma alanı bırakmıyorlar.

Kapsam belli mi?

İşin kapsamı müthiş önemli. Özellikle sabit bütçeli işlerde önce başlayalım sinra konuşuruz şeklindeki yaklaşımlar ileride çok büyük problemlere gebe. Öncelikle müşteri ne istediğini net bir şekilde bilmeli, sonrasında bu istek yazılı bir şekilde sözleşmeye dahil edilmeli. Sen de bu içeriğin dışına çıkmayacağını ve iş bitiminde bu kapsamı karşılayacağını yazılı bir şekilde karşıya aktarmalısın.

Varsayıyor musun?

İşi nasıl yapacağını bilmiyorsan önce emin oluncaya kadar üzerine çalış. Sözleşme başladıktan sonra yapamam dediğinde bu sefer hem kötü yorum alma ihtimalin ortaya çıkar hem de müşterinin zamanını boşuna almış olursun. Aklındaki soruların tamamını sor. Eğer on inceleme gerekiyorsa yap ve saatlik anlaşma yapılacaksa bu inceleme için de ücret işte.

Enerjiniz uyumlu mu?

Konuşmanızdan nasıl biri olduğunu aşağı yukarı çıkarabilirsin. Eğer kişiliği ve iletişimi hakkında aklında soru işareti varsa devam etme. Enerjiniz uyuştuysa devam etmeni öneririm. Projenin bir kısmında bir probleme takılma ihtimalin çok yüksek. Bu gibi durumda anlaşabileceğin bir müşteri ile çalışmak stressiz bir freelancerlık deneyimi sağlayacaktır.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.