Freelancer Vergilendirme Özeti

Freelancer Vergilendirme Özeti

Arkadaşlar selamlar, müşavir değilim ve bu konuda söz söyleme yetkisini sahip de değilim ama konuştuğum onca kişi ve müşavirden sonra şirketleme için aşağıdaki yol haritasının hakkaniyetli olduğunu düşünüyorum. Bu sayfayı lütfen genel kültür aktarımı olarak algılayın ve lütfen karar vermeden önce müşavire danışarak ilerleyin.

Eğer yanlış bir kısım gördüysen bana Twitter'dan ulaş veya Discord'dan direkt yaz. Gerekli olduğunda üzerinde değişiklikler yaparak ilerleriz:

  1. Freelancer platformlarına kayıt ol.
  2. İlk işini almak için uğraş ve ilk işini al ve freelancerlığın sana uygun olup olmadığını anlamaya çalış. Gerekirse 1-2 iş daha al.
  3. Eğer buradan para kazanmayı düşünüyorsan şahıs şirketi kur.
  4. Ödemeleri şirket hesabına çek ve faturalarını kes.
  5. Mutlaka vergi ve teşviklerle ilgili genel kültüre sahip ol.
  6. Temel düzeyde de olsa finansal okur-yazarlık okuması yap.

Varlık barışı ile ilgili şartlar ve son tarih sürekli değiştiği ucun lütfen müşavirine danış. Ayrıca:

  • Yılın 185 günü nerede yaşıyorsan veya uyruğun neresi ise orada vergi veriyorsun - Paranın kaynağı neresi ise orada vergi verdin diyelim. Eğer, TR deki gelir oranı ile verdiğin vergi arasında fark var ise TR de farkı ödüyorsun. Yoksa ödemiyorsun. - Parayı y.dışında tutma ile TR ye getirme arasında bir fark yok. Neden yok? Çünkü, ülkelerin imzaladığı Ortak Bilgi Paylaşımı anlaşması çerçevesinde TR bu paralardan artık haberi var. Şu an ABD bu bilgi ağının dışında. Payoneer HQ USA' da, EU regülasyonuna da tabi olduğu için bilgiyi paylaşır veya talepte bulunan isteğe cevap verir.
  • Arızi kazanç vs önemli değil, para geliyor ise 2 ayda 1, haftada 1 fark etmiyor, o şirket kurulacak.
  • Para TR ye geldiğinde değil, Upwork te işe başladığınız tarihte faturayı kesmelisiniz. Bu konu TR de işler faturayı kestiğin an vergiye tabiisin. Mesela Estonya da ise bankadan parayı çektiğin an vergiye tabii olursun.
  • Devlet seni denetler veya denetlemez, eğer olası bir incelemeden korunmak, sorumluluklarını yerine getirmek istiyorsan oyunu kuralına göre oynaman tavsiye ediliyor.
  • 29 yaş altı isen çok avantajlı teşvikler var. Sadece geçmiş kazançların olmadan temiz bir başlangıç yapıyorsan çok iyi, öteki türlü geçmiş evrak bildirmemekten sıkıntı oluyor.
  • 29 yaş üstü için ise şirket kurulum, Ssk, damga, stopaj, muhasebeci yıllık min 15.000TL-20.000TL masrafı var, bunu bil. SSK lı olarak bir yerde çalışıyorsan min 10.000TL daha az ödersin - Şu an sadece varlık barışı ile vergisiz para getirebilirsiniz. 2021 Haziran sonuna kadar geçerli. Bir ihtimal yıl sonuna doğru uzatılır.
  • Malum herkes ya kazandı ya kazanacak. Oyunu kuralına göre oynamak isteyenler geriye dönük evrakları toparlamalı ve temiz bir başlangıç yapmalı. Piyango size de çıkabilir veya çıkmayabilir, tercih sizin.

Tesekkurler sevgili Burak!

Gider gösterebileceğin kalemler

Aşağıda bazı "örnek" gider kalemleri yer alıyor. İşinle alakalı harcamaları gider olarak göstermekten çekinme. Unutma, onları harcayacaksın ki işini doğru ve verimli bir şekilde idame edesin.

  • Upwork komisyonu
  • İş ile alakalı yemek/seyahat giderleri
  • Eğitim ve tool ücretleri
  • Bağkur
  • Müşavir ücreti
  • Sanal/fiziki ofis ücreti

Önceki döneme ait hiçbir şeyi gider olarak gösterme.

Genç Girişimci Desteği

Genç girişimci hepimizin aklını karıştıran bir konu. Daha önce upworkten para çektim. Youtuber arkadaşa olan benimde başıma gelir mi ? diye içinize dert edindiğinizi biliyorum. Yurtiçi varlık barışı ile şirketinizi açtıktan sonra önceden çektiğiniz gelirleri beyan edebiliyorsunuz. Kanun açık ve net bir şekilde herhangi bir incelemeye yapılmayacağını vergi ödemeyeceğinizi söylüyor. Bu durumda aklınızda oluşan ilk aydınlanma artık genç girişimci olabileceğiniz yönünde. Evet haklısınız genç girişimci için olan yolunuzu açmış oluyorsunuz. Ama bir yandan devlete şirket açmadan önce iş yaptım demiş oluyorsunuz. Bu yüzden genç girişimci istisnasından yararlansanız bile incelemeye girdiğinizde hakkınız elinizden alınabilir ve yararlandığınız miktar ile orantılı olarak ceza yiyebilirsiniz.

Önceden getirdiğiniz gelirlerin vergilendirmeyeceği doğru. Fakat sektörel inceleme yapıldığında #upwork tagıyla sizin daha önce ne kadar gelir elde ettiğiniz bankalar tarafından alınabilir. Ben 300-400 dolarcık kazandım demeyin arkadaşlar, hali hazırda kurduğunuz şirket upwork üzerinden iş yapıyor olacak. Çok fazla açık var, etrafından dolanıp belki yararlanabilirsiniz. Fakat 5 yılın sonunda çok büyük bir problemle karşılaşma ihtimaliniz var. Bu riski alıp almamak tamamiyle sizin kararınız. Eğer yeni başladıysanız ve henüz para çekmediyseniz umut var. Bağkur ve %50 vergi indirimi ilk yılınız için ilaç gibi gelecektir. Dert edeceğiniz tek şey muhasebe ücreti olacaktır.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.